خدا پرخوری را دشمن می دارد و افزودند: آدمیزاد برای ادامه حیات به ناچار باید غذا بخورد، پس وقتی غذا می خورید یک سوم شکم را برای غذا و یک سوم را برای نوشیدنی و یک سوم را برای [راحت] نفس کشیدن قرار دهید و به سان خوکان خود را فربه نسازید. (الکافی، ج6، ص269)
سوال – در مورد راه کارهای عملی مقابله با حمله ی از سمت چپ شیطان( شهوت حرام) توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – سوره نور عفاف گرایی را، راه کار عملی می داند و عفت پیشه کردن کسانی که مجرد هستند تا زمانی که خدا راه شهوت حلال را برای آنها بسازد. قطعی است که خدا آنها را بی نیاز خواهد کرد. و راه را بر آنها باز خواهد کرد. کسی که درمقابل وسوسه های شیطانی مقاومت کند، بعد از مدتی ، خدا راه حلال را بر او باز خواهد کرد. حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند: شیعیان ما مانند زنبور عسل هستند. محققان 70 صفت مشترک بین شیعیان و زنبور عسل را برشمرده اند.
سوال – برای اینکه حربه ی شیطان از سمت چپ کارساز نباشد، ما باید چه ابزاری داشته باشیم ؟
پاسخ – ابزاری که قرآن معرفی می کند، ابزار عفاف گرایی وعفت گرایی است .سوره ی نور را می توان سوره ی عفاف گرایی نام نهاد. عفاف گرایی است که نورانی می آورد و انسان را به سوی خدا می برد. آیات سی ام تا سی و سوم سوره نور ،آیات کلیدی است. و می فرماید: به مردان با ایمان بگو که چشمهایشان را از نگاه حرام فرو بندند و شهوت خودشان را کنترل کنند و بدانند که این برای آنها خیلی بهتر است. یکی از توصیه های حضرت عیسی به حواریون این بود که چشمهایتان را در مقابل حرام کنترل کنید. نگاه به نامحرم بذر شهوت را در شما می کارد و درخت شهوت را رشد می دهد. وقتی می گویند که نگاه ،تیر زهرآهگینی از طرف شیطان است که به قلب ما وارد می شود منظور به قلب ظاهری نیست بلکه منظور به روح ما است که ما کم کم به غول شهوت تبدیل می شویم. نگاه کردن به هر چیزی ذائقه را عوض می کند و کاری می کند که انسان به دنبال لذت حرام می گردد. بعد به مدیریت شهوت و کنترل اشاره می کند. در آیه بعدی می فرماید :زنان باید چشم هایشان را پاک نگه دارند و شهوت هایشان را در راه حرام نگه دارند،( آیه حجاب )،خانم ها باید غیر از صورت و دستهایشان تا مچ را حفظ کنند و زینت های خودشان را آشکار نکنند و مغنه ها را بر گریبان خودشان بیندازند و امانت هایی که خدا به آنها داده است را در عفاف و حجاب نگه دارند. در آیات بعدی می فرماید: کسانی که راهی به سوی ازدواج حلال پیدا نمی کنند باید عفت پیشه کنند تا خدا از فضل خودش آنها را بی نیاز کند و راه حلال را برای آنها باز کند.
سوال – در مورد حمله ی شیطان از سمت چپ توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – سلام بر تو ای راه خدا که هرکسی که غیر این راه را بپیماید، عاقبتش هلاکت است . شیطان ،انسان را از پیش رو، پشت سر، راست و چپ مورد حمله قرار می دهد. حمله از پیش رو باعث غفلت به آخرت می شود،غفلت از عقب باعث ایجاد غفلت نسبت به حقیقت دنیا و ایجاد دلبستگی شدید به دنیا می شود، حمله از سمت راست باعث دستبرد در دین و ایمان می شود. امام باقر(ع) می فرماید :حمله از سمت چپ از طریق ایجاد میل به شهوت حرام است .یعنی انسان را به سوی شهوت های غیر شرعی و حرام دعوت می کند با وعده های دروغین و ترفندهایی که شیطان دارد. وقتی ابلیس رانده ی درگاه الهی شد بخاطر شش هزار سال عبادتش از خداوند درخواستی کرد و دام هایی را طلبید تا پیش روی ما پهن کند تا بتواند ما را گرفتار کند. خداوند فرمود: بخواه، عطا خواهی شد. او دام ها و فتنه هایی را خواست ،هرچه خدا به او عطا می کرد او می گفت :بیشتر،بیشتر. تا به عاملی رسید که گفت بس است و آن وقتی بود که به عامل ایجاد شهوت حرام بین زنان و مردان و جلوه فروشی های حرام زنان و بی غیرتی مردان در مقابل آن رسید. شیطان گفت که با این عامل، همه ی انسانها را درو می کنم. این عامل بسیارخطرناکی است .
هر روز صبح زبان آدمى تمام اعضاى بدنش را زير نظر گرفته، و مى گويد: چگونه هستيد؟ شب را چگونه به صبح رسانديد؟
پاسخ مى دهند اگر تو ما را رها كنى خوب هستيم، و مى گويند، خدا را، خدا را نسبت به ما ياد بياور، سوگندش دهند و گويند ما به وسيله تو پاداش و كيفر مى بينيم.
در احتجاج طبرسى است كه از علىّ بن حسين (ع) سؤال شد، سكوت بهتر است يا سخن گفتن؟
فرمودند : براى هر يك از آنها آفتى است، اگر سالم از آفت باشند سخن گفتن بهتر از خاموشى است،
عرض شد يا ابن رسول اللّه چگونه است آن؟
فرمودند: براى اين كه خداى عزّ و جلّ هيچ يك از پيغمبران و اوصيا را براى سكوت مبعوث نفرموده، بلكه براى سخن گفتن فرستاده است. و استحقاق بهشت با سكوت امكان پذير نيست، و دوستى خدا با سكوت ميسّر نمى شود، دورى از آتش غضب پروردگار با سكوت ممكن نيست، بلكه همه اينها با سخن گفتن و تكلّم به دست مى آيد، من نمىتوانم ماه را با خورشيد يكسان بدانم.
فضيل بن يسار گويد: امام باقر (ع) فرمود: اى فضيل، به دوستان ما سلام برسان و به آنان بگو كه من چنين مى گويم:
من از آنان به هيچ چيز مثل تقوا براى خدا بى نياز نمى شوم، زبانهايتان را حفظ كنيد، دستهايتان را «از كارهاى بد» بازداريد، نماز خواندن، و صبر كردن پيشه نماييد، زيرا خداوند با صابران است.
سليمان بن مهران گويد: بر امام صادق (ع) وارد شدم، عده اى از شيعيان در خدمتش بودند، شنيدم كه مى فرمود: اى گروه شيعيان زينت ما باشيد، و سبب ننگ ما نشويد، به مردم سخنان خوب بگوييد، زبانتان را حفظ كنيد، و آن را از گفتن سخنان زشت و بى فايده بازداريد.